ВМЕСТО ИНТЕРВЮ ЕВРОПА, бр.6, стр.4, година VII 2000г.


ДА СИ КРАЛ НЕ Е ПРОФЕСИЯ, А ОТДАДЕНОСТ

Това е кредото
на шведския монарх
Карл XVI Густав,
който няма защо да се тревожи за народната любов


Професия е твърде съвременна дума за това, което днес е един монарх, убеден е кралят на Швеция Карл XVI Густав.
Кралят е на работа по 24 часа всеки ден и не може да си тръгне от офиса както всеки друг гражданин. Да си крал е отдаденост всеки ден от живота, казва монархът на едно от най-старите кралства в света.
Думата "съвременен" присъства често в речника на 53-ия владетел на шведското кралство. С нея той описва не само себе си, но и своята родина. Да направи от Швеция модерна държава е едно от обещанията, които кралят дава (и изпълнява) при коронацията си преди 27 години.
Попитан какво би желал да знаят българите за Швеция, кралят дълго мисли и на няколко пъти повтаря: "О, това е голям въпрос". После се смее с глас и търси очите на съпругата си кралица Силвия.
- Бих искал българите да знаят, че Швеция е една съвременна държава, казва Негово Величество. - У нас България има много приятели, които внимателно следят процесите на развитие във вашата страна. Тези приятели знаят и трудностите, които изпитвате и са готови да помогнат по всякакъв начин, добавя кралят.
Живите сини очи, енергичното му ръкостискане, непосредственият смях и свободно общуване, бързо свалят преградите пред събеседниците.
- Ние сме минали през същите трудности по пътя на установяване на пазарна икономика. Това не беше толкова отдавна и затова разбираме вашите проблеми. Най-важното е че имате пред себе си такава значима и хубава цел, която да насочва усилията ви и да ви води, продължава Карл XVI.
И макар да смята, че неговата работа го свързва повече с традициите, кралят на Швеция е съвременен човек. Не случайно той не се подчинява на вековните канони и си избира за съпруга една германка, преводачка от испански, в която се влюбва от пръв поглед - точно като в приказките.
Силвия Зомерлат е доброволка на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., когато спечелва сърцето на шведския престолонаследник. Четири години по-късно тя става кралица. А произходът й от средната класа е повод за гордост в семейството, а също и за спечелване на популярност.
Либералните възгледи на Карл XVI по отношение на правилото на синята кръв се проявяват още веднъж три години по-късно. Тогава той разрешава на чичо си принц Бертил да направи принцеса английската актриса Лилиан Крейг, с която живее от 33 години, като се ожени за нея.
Днес шведите не желаят да се откажат от монархията, въпреки че издръжката на кралското семейство се плаща от техните данъци - едни от най-високите в света. Популярността на кралската фамилия е огромна. Държавният глава си оспорва първите места в допитванията за най-уважавани личности с детската писателка Астрид Линдгрен. Умението да общува непосредствено и естествено с обикновените хора днешният крал има от дядо си Густав VI Адолф, когото наследява на престола през 1973 г.
Социалдемократите, които доминират шведската политика вече от 70 години, никога не са правили сериозен опит да реализират записаното в партийната им програма премахване на монархията и установяване на република. Ще трябва да минат много години преди тази позиция да добие публична подкрепа. Даже комунистите не се бунтуват срещу монархията. Поне засега шведите харесват държавното си устройсто и не желаят да го променят. Може би и заради личността на своя крал.


Карл XVI обсъжда свободно различни теми: от мястото на младежите в съвременното общество, през екологията и ежедневните проблеми. Той не избягва и деликатни за България теми като тази за роднинството си с цар Симеон.
- Разбира се, че го познавам. Знаем се с него от деца. Бях 12-годишен, а той ей толкова, сочи към бедрото си шведският крал, когато играехме заедно. Днес сме много добри приятели. Познавам и синовете му - единият е финансист, другият - хирург, напряга се да си спомни българските принцове кралят, като сгъва пръстите си за всеки от синовете на цар Симеон. Карл XVI е братовчед на Симеон II по майчина линия. Неговата майка Сибила е от рода на Сакс-Кобург-Готите.
Карл XVI води свободно разговора и създава у събеседниците си усещането, че за него няма теми, които да не могат да бъдат дискутирани. Може би с изключение на политиката.
Шведският крал е държавен глава, но правомощията му са изключително представителни и церемониални. Той не обсъжда публично текущите политически въпроси. Като правило, когато пътува в чужбина, кралят винаги е съпровождан от един или двама членове на правителството, които разговарят с партньорите си по политически, икономически и културни въпроси.
Ако сега трябваше да стане крал, Карл XVI, който е най-малкото дете в семейството, никога нямаше да седне на трона. След 1980 г. законът дава правото на първородното дете, независимо от пола му, да бъде престолонаследник. Така най-голямата дъщеря на Карл XVI и кралица Силвия, принцеса Виктория ще наследи кралството. 23-годишната престолонаследница вече изпълнява някои кралски функции, когато баща й е в чужбина.
За последен път правомощията на краля бяха ограничени с конституцията от 1975 г. В сравнение с основния закон от 1809 г., който прокламира, че кралят управлява сам кралството, като това му право може да бъде ограничавано само от задължението да се консултира със съвета, чиито членове посочва сам, последната шведска конституция постановява, че публичната власт произлиза от народа.
Днес монархът председателства Консултативния съвет за външните работи и открива сесията на парламента всеки октомври. Кралят оглавява и заседанията на т.нар. специален кабинет, който управлява страната при промени на правителството. Той се осведомява за текущите държавни дела, като приема ежедневно членове на правителството и други институции. Представлява Швеция зад граница и посреща официални гости от чужбина.
Крал Карл XVI се интересува от държавното устойство на страните, които посещава и по-специално от разпределението и от осъществяването на управленските правомощия.
Един от важните му ангажименти е задължението да посещава всеки окръг в Швеция. Средновековният обичай "ериксгата" - официалните обиколки на провинцията, е още един от начините кралят да се осведомява за настроенията сред поданиците си.
Според конституцията той не подлежи на наказателно преследване за действията си, но може да бъде съден за нарушаване на гражданските закони. На няколко пъти Карл XVI попада в бюлетините на полицията за шофиране с превишена скорост и дори веднъж му се наложи да се извинява на народа си, задето карал с 200 км/ч.
Парламентът гласува ежегодно издръжката на кралската фамилия, а монархът и членовете на неговото семейство са длъжни да си плащат данъците както всички останали граждани.
Годишно шведите харчат около 3 млн. долара за краля и семейството му и още 4 млн. за поддръжката на десетте му дворци и замъци.
В замяна на това кралят пое задължението да проучва жалбите на онези свои поданици, които срещат трудности в свързването на двата края и да им праща пари. Тази дейност не му отнема много време, тъй като шведският социален модел е известен със своята ефективност.
Карл XVI споделя страстите на шведите към екологията, морето и спорта. Още от детските си години бъдешият крал проявява определен интерес към природата и живота на открито. Като малък той е скаут, а на 31 години вече е почетен председател на Световната скаутска организация.
С времето любовта му към природата, го превръща в убеден еколог, понякога стигащ и до крайности.
През 1981 г. Карл XVI премества семейството си от кралския дворец в Стокхолм в Дротнингхолм, в околностите на столицата, именно защото тя му се струва твърде замърсена. Жителите на Стокхолм още не могат да му простят, тъй като градът им се счита за една от най-чистите столици в света. Във водите около стария град, където е дворецът, може да се плува и да се лови сьомга.
Всяка година кралят се включва в международния екосимпозиум, организиран от Световния фонд за природа, чийто шведски клон председателства.
Преди влизането на Швеция в Европейския съюз на 1 януари 1995 г., местното законодателство в областта на екологията е далеч по-строго от това на съюза. С течение на времето Стокхолм успя да разпростре част от тези норми върху цялата европейска общност. Шведският технологичен ноу-хау в областта на околната среда е една от най-изнасяните от страната стоки.
Традицията, наречена "всеобщо право", дава възможност на всеки, който желае свободно да ловува в горите и по полята, да бере плодове и гъби, да плува или гребе с лодка - при условие, че не нарушава спокойствието на собственика и не замърсява околната среда.
Противно на някои разпространени у нас схващания, че младите трябва да бъдат обучавани да пазят природата, шведският крал е убеден, че за екология трябва да се говори предимно с по-възрастните хора. Те са свикнали да мислят по по-различен начин, поради което е необходимо по-голямо усилие и повече информация, за да се научат да водят природосъобразен начин на живот, казва кралят.
След последната олимпиада в Сидни шведите изчислили, че България е единствената държава, по-малка по територия и население (шведите са 8,8 млн.), която ги е изпреварила по брой на медали. Този факт, съчетан с пословичната привързаност на шведите, а и на самия крал, към спорта, направи възможно Стефка Костадинова, Тереза Маринова и Петър Попангелов да бъдат сред малцината поканени от техни величества на приема, който те дадоха в хотел "Шератон". Крал Карл XVI сам три пъти е участвал в най-популярното в Швеция ски-състезание "Васа". Той предпочита спусканията и ски-бягането. Всяка зима кара ски със семейството си в Сторлиен, където има вила, наследена от родителите му. През лятото си почива с ветроходство и гмуркане на остров Йоланд. Карл XVI има зад гърба си и едно целогодишно плаване с миноносец в средата на 60-те години, когато служи във флота.
Независимо от ограничените си правомощия кралят е доста образован. Той учи икономика в Университета в Стокхолм. Изучавал е и история, политически науки, социология, данъчно и финансово право и даже е работил в една шведска банка в Лондон. Дипломатически опит е трупал в ООН, в Шведската агенция за международно сътрудничество в Африка и в шведското посолство във Великобритания.
Макар да става крал много млад на 27 години, а може би тъкмо заради това, Карл XVI оценява високо ролята на студентите за развитието на обществото. Особено на връстниците си през 60-те години, когато по думите му студентите са дали началото на много промени в обществения живот на страната. Младежите винаги имат място в развитието на родината си, казва кралят, но техният интерес е на приливи и отливи. Преди години те задаваха прекалено много въпроси на политиците и обръщаха по-малко внимание на образованието си, разказва Негово величество. Днес е обратното - студентите се стремят да получат възможно най-бързо професионалната си реализация, а това означава, че нямат много време да задават въпроси.
Българските студенти по скандинавистика, с които се срещна в София, кралят нарича "шведски посланици в България" не само защото владеят езика, но и защото познават историята на неговата родина. На българските бизнесмени той даде само един съвет: ако искате да работите с Швеция, използвайте тези млади хора. Те ще ви кажат как да успеете.
В момента родината на крал Карл XVI е на 22-ро място по инвестици в България с 10,78 млн. долара. Взаимният стокооборот за миналата година е 95,7 млн. долара, което е едва 1% от общия стокооборот на страната. България внася главно предавателни апарати и железни руди и техните концентрати и внася вина и електрически трансформатори. Около 40 шведски компании имат представителства в България, но голямата инвестиция все още предстои