ФИЛЕРИСТИКА бр.5, стр.54, година IX 2002г.

ПЪРВИТЕ ОРДЕНИ В ПОЛША

Виолета Великова - КОШЕЛЕВА

Историческите сведения за възникването на Ордена на Белия орел сочат датата 1 ноември 1705 г., когато крал на Полша е Август II Легендите обаче отнасят далеч назад във времето създаването на първите знаци на ордена и го свързват с древния герб на полската държава. Една от тях разказва за последния крал от рода Пясти - Владислав Локетк, който създал през 1325 г. ордена, за да ознаменува сватбата на своя малолетен син Казимир с принцеса Анна - дъщерята на литовския княз. В друга легенда се говори за коронация, произведена още към края на ХIII в., която по европейски обичай става повод за учредяване на орден. Прието е корените на знака на Ордена на Белия орел да се търсят в рицарския орден "Непорочното зачатие на Дева Мария", който бил утвърден от папа Урбан VIII през 1638 г., по време на управлението на крал Владислав IV. Според статута на ордена в него можели да членуват ограничен брой полски благородни рицари от обкръжението на краля, а също така и ограничен брой чужденци. За създател на ордена се счита канцлерът Йежи Осолински, който срещнал голяма съпротива от страна на полската шляхта в сремежа си да утвърди ордена и да наложи носенето на неговите знаци.
Когато през 1705 г. възниква Орденът на Белия орел, той бил поставен под покровителството на дева Мария, с което се подчертавала приемствеността му с Ордена на Непорочното зачатие. Първоначалната форма на знака напомняла медальон, върху който имало изображение на бял орел и девиза "PRO FIDE, REGE, LEGE" ( за вярата, краля и закона). Носи се на синя лента. Върху личния орден на краля думата закон била заменена с "grege" (папство, в смисъл на общество). През 1707 г. знакът на ордена променя формата си в малтийски кръст с лъчи между раменете на кръста и монтирана релефна фигура на бял орел. До началото на Втората световна война (1939), Орденът на Белия орел се счита за най-високия полски орден.
На 7 май 1765 г. крал Станислав Август създава втория полски орден на името на Станислав, епископ на Краков, загинал от ръката на крал Болеслав по време на църковна служба през ХI в. Впоследствие епископът е обявен за светец и въздигнат в патрон на Полша. Орденът "Св. Станислав" първоначално също има форма на медальон. Девизът, изписан на него "PREMIANDO INCITAT" - (наградата поощрява), e характерен за европейските отличия през ХVIII в.
Най-известният от полските ордени е военният орден VIRTUTI MILITARI (за военна заслуга). Той е учреден също от крал Станислав Август през 1792 г. Названието, под което е известен, всъщност повтаря девиза на ордена. Знакът на ордена е от черен емайл, в центъра на който е поставен орел, обграден с венец, а девизът е разделен върху раменете на кръста. Инициалите - "SARP" върху раменете на кръста на реверса ордена, означават "Станислав Август, крал на Полша". Тук в медальона е поставен литовският герб с датата 1792.
Полските ордени са възстановени през 1807 г., когато Фридрих Август е обявен за крал на Варшавското херцогство от Наполеон. През 1808 г. руският император Александър II възразява по повод на това, че литовският герб присъства на ордена. Това довело до замяната на литовския герб с надписа "REX ET PATRIA (за царя и отечеството). След падането на Наполеон отново се прекратява раздаването на ордените, но през 1815 г. Александър I ги възстановява в правото си на крал на Полша, като внася някой изменения в статутите им. През 1831 г. по време на въстанието революционното командване извършва награждавания с този орден. Руският император Николай I променя статута, като създава пет класа на ордена и поставя на реверса - 1831 г.
Ордените "Св. Станислав" и Орденът на Белия орел след 1831 г. са включени в листата на руските наградни отличия. Извършват се промени в статутите им и в оформлението на знака.
Обявяването на независимостта на Полша след Първата световна война е повод старите ордени "VIRTUTI MILITARI" и Орденът на Белия орел да бъдат възстановени. Днес отново Орденът на Белия орел е най-високият полски орден.
Орден на Белия орел,аверс , реверс, звезда Орден "VIRTUTI MILITARI", аверс и реверс
Франчишек Белински
( 1683-1766), велик маршал на Полша с Ордена на Белия орел.
Крал Август II ( 1670 - 1733 ) и Крал Станислав Август Понятовски ( 1732 - 1798) Михаил Грабовски, шамбелан при крал Ст. А. Понятовски с ордените на Белия орел и “Св. Станислав” Генерал Ян Хенрих Домбровски (1755 - 1817), кавалер на ордена "VIRTUTI MILITARI".
 
Орден “Свети Станислав”, аверс и реверс   Огърлие на Ордена на Белия орел   Първият полски орден "Непорочното зачатие на Дева Мария", аверс и реверс