ИСПАНИЯ, бр.4, стр.48, година VIII 2001г.

Испанска мода
европейското доказателство

Ивайло Харалампиев
Мадрид, специално за ”Европа 2001”


Емблемите на съвременността, щампите на настоящето, клишетата на забързаното всекидневие престават да бъдат реални категории, когато преминат през философската центрофуга на модата. Повърхностната бляскавост, ефимерният сексапил, кухата обвивка на жанра остават в миналото. Модните спецове преосмислят посоките и сменят ориентирите. Съвсем в духа на новите времена - съвършен коктейл от драконовско консуматорство и екзистенциални въпросителни. От реалност и илюзия, от носталгия и мечти!
В Мадрид "Европа 2001" се срещна с Роберто Верино и Хесус дел Посо. Двама от най-изтъкнатите иберийски дизайнери, пионери на испанския бум в световната мода, проводници на философски течения и метафизични търсения. Поредно доказателство, че за да постигнеш успехи в днешна Европа - творчески и комерсиални, трябва да изпълниш едно задължително условие - да си част от голямата фамилия. В нея може да има и дрязги, но общите интереси и видимите резултати я подтикват да върви напред.

Роберто Верино

Идва на бял свят през 1945 г. в градчето Верин, в областта Галисия. Родителите му вече правят първи стъпки в модата - кожена конфекция. Той обаче е решен да изпълни мечтата си - да учи изкуство в Париж. Попил френския дух на живописта и музиката - два стълба в творчеството му, той се завръща, за да поеме семейния бизнес. Няма да минат много години, преди традицията да се превърне в огромна индустрия. През 1982 г. създава първата си колекция, година по-късно отваря и първи бутик във френската столица. Години на преход, на преследване на европейските идеали, на ентусиазъм и творчески галоп. Верино осъзнава, че за да се наложи, трябва да комбинира идеите си със законите на пазара, за да постигне целта на всеки модист - да стигне до хората. Скоро се прочува като един от най-върлите защитници на лена като материя в цяла Европа. През 1992 г. печели "Златна игла" за най-добър международен дизайнер. Стартират и уханията с неговото име. През 1995 г. е с най-добра испанска колекция, през 1996 г. правителството на Галиция го награждава с най-високия медал. Става първата фирма в Испания, която се сдобива с печата ISO 9001, върхово изискване за качество в Европейския съюз. Договаря разпространението на продукцията си с респектиращите магазини "Хародс" в Лондон и "Сакс" в САЩ. "В края на краищата, модата и лозята имат много общо помежду си.                                           Магазин-Верино
Та нали първата дреха е един лозов лист. Природата свързва двата бранша, опитващи се да съблазнят сетивата. Няма по-добра работа от тази, която се опитва да допринася съблазън, симпатия, любов, красота... един безкрай от значими думи, казва Верино. Моята философия не може да се побере в една-единствена муза. По-скоро усещам различни идеи, които се опитват да дадат значение на живота. Просто начин на разбиране на живота."
Роберто Верино

Одисея 2001 -
едно бъдещо завръщане

Смяна на хилядолетията. Космическата Одисея 2001 на Кубрик - мечта за завръщане. Към спомените от миналото, за да усетим настоящето и да прескочим в бъдещето. Атакама. Най-сухото място на планетата. Безвремие. Уроците на пустинята, оазисите като възхвала на живота. Пожълтяла снимка, която е запечатала незабравим миг. Бъдещето, съшито от парчета минало. Чувственост. Метафизиката на джаза, пробудена от стар саксофон. Хилядолетието като раздел и мерило, като равносметка и отправна точка. Идеи за хората, които знаят къде отиват. За нещата, които мечтаем. За живота, който би ни се искало да изживеем!
Поклон пред пътищата - всички пътища, които можем да си спомним. Предизвикателството на далечен хоризонт, поезията на куфарите. Граници, търсения,
Парфюми-Верино          бягства. Америка на Кафка, Мексико на Сернуда, Париж на Кортасар. Вечното търсене на онази Итака, която може да е улица в Ню Йорк, Маракеш, Париж, Берлин. В живота            Модели Верино
 имаш нужда не от префинения лукс на охолството, а от съхранената мечта, от силната илюзия за още едно пътуване!

Хесус дел Посо

През 1974 г. отваря първия си магазин на родната си улица "Алмиранте" в центъра на Мадрид. Благодарение на него се пръква една от зоните на столичния авангард. През 1976 г. вече дефилира в Париж, Мадрид и Токио. През 1992 г. създава едни от най-харесваните парфюми в историята на Испания. Шие костюмите на Испанския Червен кръст. Създава костюми за оперни и балетни спектакли. Вдъхновява се от кубинския национален балет под ръководството на великата примадона Алисия Алонсо. През 1999 г. шие костюмите за постановката "Кармен" в мадридския Театро Реал. Чете лекции в испански университети върху мода и дизайн. През октомври 2000 г. е избран да представя стила в серия марки, честващи испанския принос към света през последните години. Първият модист, който получава златен медал за принос към изящните изкуства. Връчва му го крал Хуан Карлос I. Награда "Кристобал Баленсиага", после "Златна игла".

Етническата амалгама -
муза на прогреса

"Какво вдъхновява новите ми колекции ли? Всичко около мен. Жените, изложбите, спектаклите. Всичко, което се вдишва. Необходим е архитект за структурата, скулптор за формата, художник за цвета, музикант за хармонията и философ за мерките. Моят голям идол е маестро Баленсиага. В детските ми спомени има един образ на жена, наметната с негово палто. Не вярвам някога да го достигна", твърди Хесус дел Посо.
Смесиците носят новост, авангардизъм, прогрес. Така е от древни времена. В природата, изкуството, хората, ценностите. Етносите са безценно богатство. Занаятчийската чувственост е в основата. Културите се преплитат, за да обогатят идеите. Естествеността често струва много усилия не само в модата.                             Модели - Дел Посо

Модели - Дел Посо