АТЕЛИЕ, бр.4, стр.37, година VII 2000г.


БОНЧО АСЕНОВ

Бончо Асенов е роден през 1950 г. в Кюстендил. Участва в повече от 70 изложби в страната.
Има колективно участие в изложби в Чехословакия, Полша, Германия, Белгия, Япония и др. Получава награда "Струма" за живопис. Участва в Световното биенале на изкуството в Базел - Швейцария. Направил е 24 самостоятелни изложби в България.
Бончо Асенов е реализирал следните изложби по света:
1990 - Тулуза - Франция
1992 - Торонто - Канада
1992 - Глазгоу - Шотландия
1994 - Хелзинки - Финландия
1994 - Лахти - Финландия 1996 - Тулуза - Франция
1996 - Глазгоу - Шотландия
1999 - Будапеща - Унгария
1999 - Тулуза - Франция
Има над 100 картини в галериите "Такашимая" и "ТоБо" в Токио - Япония.
Негови платна са притежание на частни колекции във Франция, Мексико, Италия, Германия, Швейцария, Финландия, Гърция, Испания, Канада, Япония, САЩ, Великобритания, Кувейт, Южна Корея и др.
Живее и работи в София.
През 1998 г. е участвал на международни пленери в Братислава и Кошице.

МИГОВЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Ралица Базайтова
изкуствовед

Художникът Бончо Асенов пресъздава в платната си старите български градове, манастири и старинни черкви. В пейзажите му оживява неповторимата атмосфера на градовете, изявена чрез характерни исторически сгради, независимо дали са в България, Франция или Италия, Тулуза или Венеция. Отделната постройка е превърната в знак на миналото, в свидетелство на историята. Творбите му са изчистени от излишното, от ненужните детайли и подробности, от сухото фотографско, обективистично отразяване на действителността. Пейзажите му са белязани от стилизация и декоративност, които изострят общото въздействие, наред с приятните топли гами, които ги обливат. Колоритните фасади са противопоставени на ярки цветни небеса. Творбите на Бончо Асенов са високо ценени от всички, които търсят в живописта българския дух, от всички, които искат да отнесат със себе си част от България. Живописецът защитава един модерен възглед за пейзажа, който се опира на реалистичните традиции на старите майстори, но е индивидуален, изразителен и проникновен.