АТЕЛИЕ бр.2, стр.36, година IX 2002г.

Галерия "Възраждане"
Старинен Пловдив представя
Полина КРЪСТЕВА

Полина Кръстева е цветописец. Дадено й е да владее силата на цветовете и да прави с тях каквото иска и каквото трябва. Тя владее дисхармонията на цвета, както и неговата полифоничност, оттук до пълната магия стои само бялото платно. Полина е художник на подсъзнанието, на спомена, на съня - на душевната и духовната човешка дейност. В света на нейните картини се осъществяват илюзии и мечти, разместват се пластове на времето, пространствата се прегрупирват и раздиплят, за да текат дяволски реки и да изникват райски кътове. Понякога тези цветни пространства сякаш са готови да те погълнат, друг път плашат с мистична загадъчност или атакуват, заплашително ярки и силни - картини като токов удар.
Но има и едни други картини, върху които цветята, земни и небесни, властват с пълна сила в една опияняваща сетивата вакханалия. Полина рисува душата на цветята, тя продължава да рисува илюзията за красота, която винаги е по-ярка, по-мощна, по-съкрушаваща от реалната красота.
Красимира Алексиева

Живописта на Полина Кръстева е явление в българското изкуство. Тя представя един творец, който, владеейки тайните в изграждането на художественото произведение, създава вселена, магическа и привлекателна, на която и изкушени, и неизкушени не могат да устоят.
Светла Москова“Гласове от отвъдното”, 53х62 м.б пл. “Пролетна магия”, 35х40 м.б пл. Из цикъла “Очите на лятото”, 35х40 м.б пл. "Подстъпите на Амбър", 50х60 м.б пл.