ГРАДОВЕ, бр.3, стр.22, година VIII 2001г.

Хановер -
познат и непознат

Ваня МИШЕВА

Хановер - столицата
на Долна Саксония

  Жителите на Хановер са около 560 000 души. Градът е световноизвестен панаирен център и създава многобройни възможности за бизнесконтакти.
  Хановер е и столицата на провинция Долна Саксония. Това е втората по големина провинция в Германия. Територията є е около 48 000 квадратни километра и обхваща почти цялата северозападна част на страната. На север граничи със Северно море и провинцията Шлесвиг-Холщайн. На изток Долна Саксония граничи с провинция Брандембург и Саксония-Анхалт. Западната граница е границата с Холандия, а на юг са провинциите Хесен, Тюрингия и Нордхайн-Вестфалия. Почти цялата територия на Долна Саксония принадлежи към Севернонемската низина, включително крайбрежието на Северно море и територията на остров Остфристланд, което в превод означава "Източна замръзнала земя". На границата между Долна Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия се намира и най-високата точка на провинция Долна Саксония - Вурмберг (971 метра).
  Всяка провинция в Германия има своя местна конституция, която в провинция Долна Саксония е официално приета през 1955 година. Местният законодателен орган е Парламентът на провинцията, който се състои от 155 членове, които се избират на местни избори всеки четири години. Долна Саксония се състои от четири района със собствено правителство - това са Браушвайг, Хановер, Люнебург и Весер-Емс. От 1996 година в Долна Саксония при местните избори са допуснати да гласуват 16- и 17-годишните. Долна Саксония е първата провинция в Европа, която позволи на младежи под 18 години да участват пълноправно в местните избори. На територията на Долна Саксония се намират едни от най-известните и престижни университети на Германия. Това са университетите в Хановер, Гьотинген и Остнабрюк.
  На територията на Долна Саксони се добиват 100 процента от количеството природен газ на Германия и около 90 процента от добиваните количества нефт.
  Почти цялата индустрия на Долна Саксония е съсредоточена около столицата Хановер, което превръща града в мощен промишлен център. Двете големи реки, които преминават през територията на Долна Саксония - Весер с дължина 440 километра и Емс с дължина 370 километра, превръщат Долна Саксония в център на водния речен транспорт в Германия. Река Весер достига до Северно море, но за да се направи връзката и на река Емс със Северно море, още в края на ХIХ век е изграден изкуствен канал. Всички тези фактори оформят Хановер като един от най-добре развитите бизнесцентрове на Германия.

Малко история

  През Средновековието на територията на Германия съществуват отделни градове-държави, които не са били обединени в единна държава. Хановер е един от тях. Известно е, че основите на града са поставени още през ранното Средновековие, около ХII век. За първи път Хановер се споменава в документи от 1150 година като център на търговията за региона. Първият известен феодал на Хановер е Ернст Август, който се оженил за внучката на английския крал Якоб I - София. През 1714 година техният син Джордж Лудвиг става наследник на британския трон под името Джордж I. Според историческите извори от това време Джордж I остава до края на живота си привързан към немските си корени. Дори в някои документи се отбелязва, че той никога не успява да научи добре английски и прекарва по-голямата част от живота си на територията на днешна Германия. Така Хановер и Англия са под единно управление почти 125 години по силата на движението на Персонификацията, което представлява обединяване на различни кралства от един владетел. По същата причина през Средновековието под единно управление са били Полша и Саксония, както и Холандия и Люксембург. По времето на Наполеон обаче част от териториите около Хановер стават част от Кралство Вестфалия (1807 г.) и до 1810 г. почти цялата територия на Кралство Хановер преминава към Вестфалия. Няколко години по-късно, през 1813 година Хановер отново е под управлението на Англия - при крал Джордж III. През 1815 година градът става кралство според решението на Виенския конгрес, в който взимат участие всички европейски големи сили. Конгресът има за цел да реши въпросите с новото устройство на Европа след Наполеоновите войни между 1808-1812 година. През 1866 г. Хановер става провинция на Прусия. През 1946 г. отделната провинция Хановер, Браушвайг, Олденбург, Шаумбург-Липе влизат в състава на днешната провинция Долна Саксония. През 1949 година провинцията става част от територията на Федерална република Германия.
  След края на Персонификацията Хановер окончателно се отделя от Англия и през 1815 година става столица на едноименно кралство. Следващите години Хановер преживява своя най-голям разцвет. След така наречената Германска война между Прусия и Австрия през 1866 г. градът преминава във владение на Прусия. През Втората световна война днешната столица на Долна Саксония е силно разрушена от бомбардировките и е отново възстановена като модерен град след края на войната. От 1947 година насам в Хановер се провежда ежегоден панаир на промишлеността.
  Богата е историята на града, за което говори и хановерската архитектура. Център на стария град е "Марктплац" със Старото кметство, което е построено в готически стил между 1439-1455 година. Тук може да се види и черквата, построена от червени тухли през ХIV век. Типични за по-късния бароков стил са катедралите "Свети Йоханис", построена между 1666-1670 г., и "Свети Клеменс", построена между 1711-1718 година. Най-старата клерикална сграда е тази на Кръстовата катедрала. Нейният строеж е започнал около 1300 година. Към многобройните забележителности на Хановер принадлежат и замъците, които са свидетелство за богатото историческо минало на града. Сред най-известните са "Лаиншлос" от ХVII век, който се намира в южната част на стария град, обновеният през 1832 година "Вангенхайм-Палас". Не е за пропускане да се види и пищният замък "Херенхаус" с неговите градини, устроени в бароков стил на територия от 50 хектара. Те също принадлежат към едно от многобройните богатства на града.
  Хановер е домакин на първото световно изложение в Германия. Традицията за провеждането на световни изложения датира от 1851 година. За първи път подобно изложение се провежда в Лондон. Целта на изложенията е страните, които участват, да покажат новите научни, технически и културни постижения на човечеството. Международното бюро за изложенията, със седалище в Париж, определя следващия домакин на световните изложения. През 2000 година домакин на световното изложение "ЕКСПО 2000" стана Хановер. Мотото на изложението е "Човек - Природа - Техника" и посетителите бяха над 20 милиона души от цял свят. За първи път световното изложение "ЕКСПО 2000" беше разделено на отделни тематични области, по които различни страни, фирми и организации представиха своите идеи за разрешаване на основните проблеми на човечеството. Територията, на която е разположено цялото изложение, е около 390 000 квадратни метра разгъната площ. Идеята на изложението е да даде възможност на посетителите да погледнат в света на бъдещето, например да направят виртуална разходка в бразилската джунгла. Павилионите и изложбените зали са така конструирани, че след приключването на "ЕКСПО 2000" те продължават да се използват за изложения и панаири, като образуват "ЕКСПО ПАРК - Хановер", който се превърна в най-големия изложбен център в Германия. Тук се организират едни от най-важните световни панаири като например CeBIT - най-известното в света изложение за информационни технологии и телекомуникации. Идеята за "ЕКСПО ПАРК - Хановер" е в следващите години той да се превърне в център с висококачествени и квалифицирани услуги, който да привлича корпорации и фирми в областта на високите технологии, развитието на информационните и комуникационните системи, биотехнологиите. За по-малко от шест месеца след края на световното изложение бяха сключени огромни сделки и договори за сътрудничество между световно известни концерни и предприятия. Следващ домакин през 2005 година ще бъде японският град Нагоя.
  Хановер е и един от

най-големите
индустриални и
икономиЧески центрове

в Германия. В столицата на Долна Саксония има голямо международно летище. Тук се произвеждат тежкотоварни автомобили, машини и оборудване. Хановер е известен и с производството на висококачествени автомобилни гуми и добре развита хранително-вкусова промишленост. Хановер дава и добри възможности за образование и богат културен живот. Освен Хановерския университет тук има няколко института - медицински, ветеринарен, институт по музика и театър и други. Хановер има своя опера, а също така и небезизвестния Долносаксонски театър.
  В града има около 30 музея. Най-известен е Долносаксонският национален музей, в който може да се види богата сбирка от свидетелства за древните жители по тези земи. За любителите на модерното изкуство музеят "Шпренгел" е събрал богата колекция на модерното изкуство. Заслужава си да се посети и музеят "Кестнер". Той е основан през 1889 година от Август Кестнер (1777-1853) и Фридрих Кулеманс. Кестнер е бил дипломат в Рим от 1817 година и най-вероятно оттам произлиза неговият интерес към изкуството. Музеят притежава богата колекция от египетски, кипърски, гръцки, етруски и римски произведения на изкуството. Много известна е и сбирката от монети и медали. В раздела за средновековно изкуство повечето експонати са свързани с църковното изкуство.
  Ренесансовото изкуство е представено от произведения от стъкло и порцелан.
  Не по-малко известен е и музеят "Вилхелм Буш" със своята постоянна експозиция за живота и работата на писателя, карикатуриста и художника Вилхелм Буш, който е роден в Хановер. Една от неговите най-известни творби е историята на Макс и Мориц, която е известна в цял свят.
  В източната част на Хановер се намира и зоологическата градина, която разполага с 1300 животни, които са от 175 различни вида. Годишно се посещава от около 100 000 посетители. Южно от стария град на Хановер се намира изкуствено построеното между 1934 и 1936 година езеро Машзее. Днес той е най-посещаваният спортен и развлекателен център в Хановер. Годишно тук посетителите са около 20 000 души.
  Хановер изглежда за повечето си посетители колкото познат, толкова и нов и загадъчен. Тук винаги може да се открие нещо ново или да бъдете изненадани от странното съжителство между свръхмодерни технологии и старинни постройки, които носят в себе си духа на богатото историческо минало на Хановер. Ако веднъж посетите Хановер, неговата магия винаги ще ви връща отново тук в търсене на нещо ново. Най-вероятно винаги ще го намерите.