ГРАДОВЕ бр.2, стр.23, година IX 2002г.

Сан Себастиан
сирената на Бискайския залив

Сан Себастиан, специално за "Европа 2001" Ивайло ХАРАЛАМПИЕВ


"Един от най-красивите градове в Европа!". Рекламните лозунги стават реалност за пътника, озовал се веднъж в Сан Себастиан. Разказват, че северният испански град е запечатал "синдрома на Стендал" подобно на Флоренция и Венеция. Странниците са обречени да изпаднат в транс и екстаз пред приказната хубост на пейзажа. Местните жители са безкрайно горди и никак не се притесняват от славата на тази странна носталгия. Та каква по-прекрасна болест за душата от тази, която те кара да онемееш от красота, бранят те легендата. Природата се е погрижила столицата на областта Гипускоа да получи привилегировани армагани. Но Сан Себастиан залага и на сравнително скорошни "предимства" - "само" век и половина се е изнизал от златната епоха на града. Хрониките за исторически трусове и екзистенциални проблеми избледняват тотално, стане ли дума за онези времена.

нищо не може да се сравни с омагьосващата енергия на
фамозната "бел епок"


На "сладкия живот"-мечта. Оттогава са останали типичните "палатки" на синьо-бели черти, в които феновете на плажа отмарят. Излегнал се около митичния плаж Ла Конча (Мидата), Сан Себастиан наподобява заспала сирена. Следобед изумруденото зелено на Кантабрийското море е гледка от рекламни плакати, на която човек вярва стопроцентово единствено, когато я експериментира със собствените си сензори. Световните туристически гидове определят Ла Конча като

най-красивия градски плаж на
планетата


Река Урумеа разделя града на две части, свързани с три големи моста. Изящният "ърбън" пейзаж кара туристите да го сравняват с Париж.
Градът беше кръстен на чуждоземците. Те избрали патрона на пътешествениците Свети Себастиан, който ги бранел по прословутия духовен път към Сантяго. По-късно баските използвали своя език и днес туристическата столица на Страната на баските има две съвсем равноправни имена - Сан Себастиан и Доностиа.

намиращ се в най-северната


част на Иберийския полуостров, Сан Себастиан е разположен в подножията на връх Ургул в компанията на още три възвишения: Игелдо, Улия и остров Санта Клара. Прочутият дъждец "сиримири" на местния жаргон е кръстен "дъжд за глупаци". Той е толкова фин и едва забележим, че преди да сте се усетили, вече сте мокри до кости. Също толкова бързо действат и грамадните вълни, които вечер се разбиват по продължение на бреговата ивица. Затова пък в спокойни нощи морето се отдръпва, оставяйки свободен за разходки идеално загладен пясък. Едни от най-елитните сгради и заведения на града, разположени в полукръг около Ла Конча, се оглеждат в притихналите вълни, за да пресъздадат на живо

най-зашеметяващия плакатен
образ на Сан Себастиан


 Мощни прожектори дълго след полунощ осветяват плажа и правят гледката видение от други измерения. Поети, философи и туристи витаят из пейзажа. Към привилегированата гледка достъп имат и няколко нощни заведения. През лятото те са тотален хит на нощния афиш. И наистина, с чаша в ръка на откритите тераси, с плажа отдолу, острова отпред и двата хълма встрани, и всичко това обляно в светлини, забавата придобива върховна хедонистична окраска. На връх Ургул се издига статуята на Исус, която много наподобява на легендарната си сродница в Рио де Жанейро. В безлунни нощи хълмът е потънал в тъма, а паметникът е облян в светлина. В такива моменти кой не би повярвал в някоя и друга библейска притча? На противоположната страна на залива е монументът "Пейне дел виенто" (Гребен за вятъра) на Едуардо чиида, един от последните "големи" на съвременната европейска скулптура.
Истинска атракция на последните няколко години е делфинът, гальовно кръстен от местните жители Пакито. Когато той за първи път бил забелязан, всички решили, че се е приближил до брега, за да умре. Дните, месеците и годините обаче се нижат, а героят няма никакво намерение да се прощава с живота. Напротив, явно осъзнал съвсем първостепенната си роля като посланик на оптимизма, избира специални моменти, в които да демонстрира акробатичните си номера пред шашардисаната си публика.
Сан Себастиан винаги е бил свързан със синята шир. Тукашните морски вълци никога не са се страхували от често бурното Кантабрийско море. Те се прочули като моряци, завоеватели и майстори на кораби.

осем от всичките единадесет
кораба на Непобедимата армада
били построени тук


На няколко пъти градът е изгорен почти до основи. Заговорило се дори, че тези 17 фатални пожара били дело на някаква магия. Кралски декрет разпоредил къщите да бъдат строени от камък, но и това не спряло пламъците. През 1863 г. и като част от новия градоустройствен план сансебастианци помогнали за разрушаването на крепостната стена. Сега има и такива, които съжаляват. Един средновековен град на морския бряг днес се смята за истинска атракция, но по-космополитните бранители на местните ценности твърдят, че отварянето на града е в основата на днешното му благоденствие.
Голяма част от славата си Сан Себастиан дължи на кралица Мария Кристина, която го превърнала в своя лятна резиденция. Мадрид преставал да бъде интересен за светските хроникьори от онова време, които следвали свитата на Нейно величество. С пристигането є на 15 август се откривали нестихващите фиести, кръстени Великата седмица. С появата на кралската челяд било почти невъзможно да се намери място в хотел или маса в ресторант. Регати, корида, концерти, театри и рецитали, височайши визити на корабите, заря и религиозни сбирки -

празникът никога не свършвал


Най-известните хотели пазят случки от живота на останали в миналото прочути люде. В "Мария Кристина" отсядат почти всички звезди, участващи в престижния кинофестивал, единствен в клас "А" в Испания. Но далеч по-пленителна е гледката, отколкото снобските символи. Под балконите Кантабрийско море прегръща река Урумеа. В хотелите "Лондон" и "Англия" като нищо да ви се причуят воплите на кралица Изабел II, преди да замине в изгнание. Или пък -

отзвукът от любовните афери
на Сара Бернар


С малко повече късмет ще положите тяло сред чаршафите в стаята на Исак Албенис или Тулуз Лотрек. През 1978 г., след вдигането на забраната върху хазартните игри, в хотел "Лондон" се открива и първото испанско казино.
Крайбрежните разходки гарантират среща с над сто различни улични фенери, придружени от също толкова разнообразните метални прегради, на които човек може да се облегне, за да наблюдава залива. Сребърна или златна миниатюра на някой от мотивите е задължителен според местните традиции спомен. Дворци, преминавали през ръцете на аристократи и бизнесмени, обсипани с цветя градини, пищна зеленина, дължаща се на влажния климат, куп заслужаващи внимание атракции - Крепостната стена, Аквариума, супермодерния конгресен център "Курсаал" (два прозрачни стъклени куба между плажа и центъра на града), базиликата "Санта Мария". Като курорт Сан Себастиан си съперничи от години със съвсем близко разположения френски първенец Биариц.
Гордост напълно наравно с всякакви природни, исторически и културни ценности (а може би и с гърди пред тях) е местната кулинария. Северът открай време е прословут

с изкусителните си деликатеси
начело с морските дарове


Из старата част на града тесните улички са претъпкани с ресторанти и барове. Гледката върху тезгяхите в първия момент е шокираща. Планини от стотици пъстри "пинчос"-хапки, малки сандвичи, отрупани със съблазнителни вкусотии и прободени със задължителната клечка. Аншоа в комбинация с прочутата испанска тортиля, пушена сьомга с кисела краставичка, чушки, пълнени с пастет от риба тон, мерлуза пане, калмари, стриди, октопод, филета и дребни пълнени палачинки - именно главозамайващото разнообразие и учудващото въображение при комбинацията правят от кухнята в Страната на баските истинско изкуство. Не е никак чудно, че именно по тези места отваря врати първата Кулинарна академия в Испания.
Съвсем заслужено сред гордостите на града е и кулинарният chef Арсак. Ресторантът му е не само номер едно в цяла Испания, но каталогиран от познавачи в жанра като пример в световната кухня. Ако решите все пак да навестите прочутата гостилница, подсигурете си резервация поне пет месеца предварително. "Връзки", бакшиши и тежки молби няма никак да ви влезнат в употреба, ако решите внезапно да похапнете в елитния ресторант.
В близост до Сан Себастиан са накацали селца, които просторните и все още незавладени от туристическите концерни плажове са превърнали в любимо място за мечтатели. Тук е

живял и Виктор Юго -


според мълвата именно по тези места се вдъхновил за много от героите на "Клетниците". Най-екзотично е Ондаррибия, първото градче на Иберийския полуостров от север. Цветовете в пейзажа са изскочили от анимационен филм. Съвсем на границата между двете велики сили - Испания и Франция, мястото се превърнало в оспорвано богатство. Крале и корсари си оспорвали владението му, за да го превърнат в своя сигурна крепост. Най-зрелищни днес са къщите, чиито фасади са обсипани с цветя, а балконите и чардаците са боядисани в червено, синьо, зелено, за да допълват палитрата.
Ако ви хрумне да се поразходите с книга в ръка из някой от плажовете на Гипускоа, нека да бъде написана от местния талант Пио Бароха. Много от героите му ще оживеят от страниците и ще ви придружат из разходката по тези места, заквасени с маята по морския дух.
Поглед от базиликата "Санта Мария" към старата част на Сан Себастиан