XXI ВЕК, бр.2, стр.3, година VIII 2001г.

 


Пламен
ЙОТИНСКИ
МОРСКОТО СВИНЧЕ,
НАРЕЧЕНО БАЛКАНИ

Tова, че Балканите пак са в пламъци, като че ли не изненадва никого. Парадоксалното обаче е, че Западът прилага все по-грешни модели за гасенето на пожара. Или по-точно, грешката е заложена още при формулирането на целта - ако въобще има такава.
Човекът, който стигна до крайност обаче, е бившият външен министър на Великобритания лорд Дейвид Оуен. В началото на март той призова, ни повече, ни по-малко, към нов Берлински конгрес за Балканите, на който великите сили да преначертаят държавните граници в нашия район. Мироопазващата мисия в Косово става невъзможна; рожбата на Ричард Холбрук - Хърватско-мюсюлманската федерация, се тресе от противоречия; албанците в Македония се хванаха за пищовите... Откъде ни се струпаха тия беди на главата?
Първо, от нашата беднотия. Когато човек няма какво да губи, става комита. И си спомня за героични времена, когато неговата държава е стигала дотук или дотам. Второ, от непрестанните социални експерименти, които именно тези велики сили си правят с нас, откакто Турската империя се гътна. Българите сме изпитали на гърба си "разума" на световните столици при решаване на нашите проблеми. Сеща ли се някой кой разцепи държавата ни, току-що измъкнала се от османския ярем? И къде стана това? Не беше ли в Берлин?
Мъдрият лорд нарязва като баница Босна и Херцеговина на три и великодушно отстъпва по едно парче на всяка от етническите групи там. За да омилостиви Сърбия от евентуалното отцепване на Черна гора, той є подарява част от Република Сръбска в Босна. Решение за Македония обаче лордът няма. А сега, де? Картографските пориви на Оуен бяха определени от посланика на Македония в България Любиша Георгиевски като "прогресиращ идиотизъм". Кратко и ясно.
Медалът има и обратна страна. Защо, след като така щедро мести граници от удобния си кабинет, лорд Оуен не предложи мъдрите си идеи на самата Западна Европа? Шестте графства Ълстър се връщат на Република Ирландия; Корсика и Баския влизат в конфедерация съответно с Франция и Испания, а пред френския парламент гордо започва да се вее корсиканският флаг. Да отидем още по-нататък в тази фикция. Я да подредим етнически чисти Съединени щати: в южните територии да се съберат всички испаноговорещи американци, чернокожите да отнесат една трета от територията, а за останалата част от населението на "древната" държава САЩ - история от 225 г., не е шега работа - каквото остане.
Фантастиката е за фантастите. Или за силните. Ние, на Балканите, сме слаби. И се чудим на кой голям брат да се кланяме. Поради което сега чакаме Черна гора да се отцепи от Сърбия, поредна буря в Белград и "ливански вариант" в Македония. Понеже "загрижеността" на Запада за нашето спокойствие води именно до такива последици.