ЕКСТРИ, бр.1, година VII 2000г.

 

НЕЩО РЕАЛНО ВЪВ ВИРТУАЛНИЯ СВЯТ

Женева, специално за "Европа 2001"

През 1860 г. Луи Улис Шопар (Chopard) създава своята часовникарска фирма в малкото селище Сонвилие в швейцарската част на планината. Оттогава името Chopard означава изключителна репутация, свързана с производството на златни джобни часовници, на съвсем плоски джобни часовници и на такива със сложна конструкция, както и на дамски часовници брошки. Първите часовници са се произвеждали с инициалите L.U.C.

Основателят на фирмата Луи Улис завоюва големия бизнесуспех по свой начин. Убеден, че трябва да намери пазар за своите прецизни произведения, той решава да опита късмета си на Изток. През 1912 г. събира най-красивите си часовници и хронометри в две експозиционни кутии и се отправя с тях на авантюристично пътешествие през Полша, Унгария, балтийските страни и стига до Русия. Начинанието му завършва щастливо. Когато се завръща в Сонвилие, неговите кутии за колекции са празни. Хронометрите му тиктакат в двора на последния руски цар Николай II. Тази продажба мотивира Луи Улис да разшири производството си.

През 1920 г. той се преселва в Женева и започва да произвежда луксозни часовници.

Девизът на фирмата е: "Качество чрез ръчна изработка!" С него търговската марка L.U.C. достига нови висоти. Повече от 40 г. тя намира свои почитатели в Европа, Скандинавия и Източна Европа.

През 1963 г. Chopard се среща с бизнеса на Карл Шойфеле, виден немски майстор на ювелирни украси, който се стреми да стане независим производител на часовници.

Макар Шойфеле да купува Chopard, последният представител на швейцарската часовникарска фамилия - Пол Андре, продължава до самата си смърт през 1968 г. да изработва ръчно джобни часовници, също толкова прецизни, колкото онези, които е правил неговият дядо...

През 60-те и 70-те се развива идеята за производството на все по-плоски, по-малки и по-точни часовници. И тъкмо когато мечтата е почти осъществена, на пазара излизат електронните и кварцовите механизми, които сериозно разклащат основите на часовникарската индустрия в Швейцария.

В същото време, докато евтините дигитални часовници завладяват пазарите и много от големите фирми не успяват да устоят на конкуренцията им, забелязва се бум в търсенето на луксозни часовници и бижута. От 1985 г. има безпрецедентна треска в търсенето им. Още повече - Chopard създава часовниците си като красиви и скъпоценни творения.

Днес Chopard е една от световноизвестните бижутерийни фирми. Неин президент е г-н Карл Шойфеле, а вицепрезиденти - г-жа Каролине Шойфеле-Груози и Карл Фридрих Шойфеле. В знаменитата семейна фирма за техническата част отговаря братът, докато очарователната му сестра влага своя артистичен талант и страстен темперамент в създаването на ювелирните часовници и бижута. 38-годишната Каролине е четвърто поколение Шойфеле, член на баденската предприемаческа фамилия с висок дух. През последните 10 години тя сама си е извоювала името на дизайнер новатор. Нейната блестяща кариера (не така честа за жените в Швейцария) заслужава специално внимание.

И така, след като завършва образованието си в Международното училище в Женева, Каролине няма колебание относно професионалния си избор. Родена в семейство на часовникари и ювелири, тя сякаш е предопределена да опита възможностите си в областта на скъпоценните метали и камъни. Курсовете по дизайн и гемология, подкрепени със задълбочена подготовка във всеки един от отделите на фамилния бизнес, доказват, че Каролине има усет за формите и цветовете, които превръща в оригинални модели.

Известно е, че за създаването на един ювелирен часовник са необходими от 200 до 500 работни часа. Цената му се определя след неговото завършване и може да варира от 100 000 до 200 000 или дори до милион германски марки. Най-високата цена, отбелязана в отчетите на Каролине Шойфеле-Груози, е 2,5 млн. марки! За нея луксозните часовници, сътворени от часовникари бижутери, са символ на женствеността и дамската елегантност. Повече от 3 години тя отдава цялата си енергия на това поприще. Защото истински обича работата със скъпоценни камъни, и то с най-добрите, които могат да се намерят на пазара. Каролине лично избира рубините, изумрудите и сапфирите за своите произведения, защото самите скъпоценни камъни са първоизворът на вдъхновението й. Нерядко един красив камък може да събуди художника в нея. Така един часовник или браслет се раждат "около" този камък и цветовете и формите им се хармонизират с неговото излъчване.

Лично аз бях силно впечатлена от нейната колекция "Пушкин". Диамантено-рубинено-перлената колекция на Chopard извика спонтанно дилетантското ми възхищение (дилетантско, защото сетивата на нашего брата пост-източните интелектуалки просто още не са пригодени за спокойно естетическо съзерцание на бутикови бижута от толкова висока класа). Когато все пак с известни усилия на волята си наложим трезво разсъждение по темата Пушкин, стигаме естествено до извода, че тъкмо подобно великолепно произведение на ювелирното изкуство е достойното за 200-годишния юбилей на великия русин, който бе честван и през 1999.

"Пушкин" е най-нежното и жестоко колие, което може да бъде измислено. В него (неволно?) е стаена стилистиката и дори философията на така нареченото "евразийство", на теорията за кръстосването на "европейското" и "ориенталското" в самата сърцевина на руския духовен строй, който принадлежи в еднаква степен и на Европа, и на Азия. Рубините в колието и гривната приличат на капчици кръв, с чието огромно множество е изпълнена руската история. Но те са рамката или предисторията, или пластовете, от които както от огромното страдание кристализира меката завършеност на перлата. (Неслучайно тя е символ на кръговрата на раждането и смъртта в много световни митологии. Като зародиш на бъдещ живот са я влагали в телесните отвърстия на мъртвите и в древна Япония, и в африкански религии. Перлата се появява и в християнските изображения на способния на Възкресение Иисус Христос...) Така Каролин Шойфеле-Груози е постигнала контраста, нещо повече - тайния митологичен преход на благородните камъни, които е вградила в своя "Пушкин". Пръстенът в колекцията е всъщност един малък царствен купол на храма "Василий Блажени"... Той е лишен от драматичната хармония на колието, той е уталожен и различен, закръглен и женствен, макар да е неотнимаема част от цялото, наречено на поета.

И трите изящни части на колекцията са направени от бяло (снежно северно) злато, в което са инкрустирани 3522 брилянта, 72 рубина и 36 перли (за колието) и 2030 брилянта, 36 рубина и 18 перли (за гривната). Може би това е бижу, което не е направено, за да се носи от земна жена?! Освен ако не е надарена с красотата на Наталия Гончарова...

За тази си впечатляваща "рожба" г-жа Шойфеле-Груози черпи вдъхновението си от неколкократните си пътувания в Русия (особено от овалните форми на позлатените църковни кубета) и решава да създаде нова серия бижута със свободни, елегантни извивки, наречена "Пушкин" в чест на 200-годишнината на поета. Внушението на тази колекция изразява величието и богатството на царете и техните одежди както с използването на най-фини и изящни материали, така и с внимателното подбиране на формите им. В колекцията е постигнато изключително новаторско съчетание на диаманти, перли и злато.

Своеобразен тест за бижуто е филмовият фестивал в Кан, сред спонсорите на който е и Chopard. Носено от звезди, "Пушкин" има невероятен успех. Но, разбира се, най-точният критерий е присъствието му на Международния базелски панаир, на който всяка година се съревновават световноизвестни часовникарски фирми. Успехът на "Пушкин" е свързан с цялостната концепция за разнообразието на продуктите на Chopard, адресирани към различни възрастови и социокултурни вкусове. Всяка колекция включва продукти за хайлайфа, подходящи за срещи на високо равнище, но и по-опростени, младежки варианти, които не са прекалено скъпи. Така са обхванати различни групи клиенти. Например обеците "Пушкин" са достъпни като цена, защото не са тежки, не са с много диаманти, а са предназначени за работещи, дори за спортуващи жени.

Една от "запазените марки" на фирмата е колекцията "Щастливите диаманти", създадена преди 20 години. Идеята за нея дошла от... лотарията. Дизайнерът наблюдавал веселата "игра" на топките в лотарийното кълбо и му хрумнало да създаде часовник със свободно движещи се в "рамката" на циферблата, а и в него самия, скъпоценни камъни. Звънтящите, оживени от танца на камъните "Happy Diamonds" са часовници, по които и днес хората разпознават Chopard.

Каролине Шойфеле-Груози не е кабинетен дизайнер. Тя говори пет езика, носи космополитен дух, притежава таланта да общува с хората. Когато кръстосва света, за да наблюдава старите и да създава нови бутици на фирмата, тя с радост се среща с различни агенти и клиенти. Освен това лично участва в благотворителни организации като Международната фондация на Хосе Карерас за борба с левкемията, както и във фондация "Сабрина" за болни деца. Всъщност преди няколко години, когато президентът на Chopard г-н Карл Шойфеле, който обича музиката, срещнал тенора Карерас, двамата стават приятели. Карл Шойфеле решава да свърже името си с благородната фондация и става неин президент за Швейцария. Редовно организира концерти из цяла Европа в името на спасението на страдащите хора. На концертите фирмата кани хора, които са готови да дадат пари. Така участието в благотворителното дело започна с едно човешко приятелство и продължава с убеждението, че трябва да се прави добро. Дъщерята на г-н Карл Шойфеле днес работи с цялата си страст за тази висока идея...

 

С г-жа Каролине Шойфеле-Груози - вицепрезидент на Chopard и шеф на дизайнерския отдел, разговаряме в кабинета й в производствения комплекс на фирмата, квартал "Мейрен", Женева.

- Какво е традицията за вас? И в кои случаи я нарушавате?

- Традицията е нещо много важно за фирмата, защото тя ни дава престиж, добър имидж и сигурност за клиентите. А нека да не забравяме нашето ноу-хау в многото години на производство на изящните часовници. Това е нещо, върху което сме формирани. Но както се гордеем и ценим традицията, често нарушаваме правилата и отделяме голямо внимание на творческото новаторство. Изключителни идеи, като концепцията за "Щастливите диаманти", колекция, базираща се на розови диаманти, серията "Кашмир" и др., никога не биха се появили, ако нямахме чувството за новаторство.

- Каква бихте предпочели да бъдете повече: традиционалист или новатор?

- Лично аз съм повече новатор по характер. В противен случай вероятно не бих била началник на нашия дизайнерски отдел. При мъжките часовници Chopard държи на прецизните механизми и на това да бъдат по-класически. Обаче що се отнася до нашата "висша бижутерия" и ювелирните колекции, както и дамските часовници като серията "Happy Sport", ние, разбира се, сме на страната на новаторството. Може би сме една от най-новаторските фирми в областта на луксозните стоки.

- Във вашата колекция "Пушкин" се чувства преклонението ви пред велика култура, каквато е руската. Запитах се още - има ли една вицепрезидентка на фирма като Chopard време за четене? Кои са любимите ви автори и книги? Освен Пушкин...

- За нещастие нямам достатъчно време за четене. Но когато намеря свободна минута, аз се впускам в някоя вълнуваща книга - в самолета или някъде другаде, много късно през нощта. Нямам определени любими автори, но обичам да чета, да речем Артър Хейли.

- Съществува ли във вашата компания традиция да посвещавате творенията си на личности, оставили следа в световната култура?

- Нашата последна колекция "Пушкин" е инспирирана от името на великия русин, който е бил фантастичен поет и е надживял времето си. За мен това е съвършена връзка между красотата на архитектурата, която ние се опитахме да уловим в тази нова колекция, и великолепните цветове и история на велика страна като Русия.

- С какво самочувствие влизате в 2000-а година?

- Чувстваме се съвършено сигурни. С Интернет светът стана виртуален. Но тъкмо поради този феномен хората ще искат все повече да имат нещо реално; да си го сложат на ръката, да го осезават... Това е като при пътуването - не е същото да видиш нещата в проспект и да ги изживееш, като ги посетиш. Същото е и с книгата. Вярваме, че хората ще се стремят към истински стойности. Сигурни сме в това. Може би затова в момента имаме големи успехи и се стремим към още по-добро качество. Получаваме проекти, които са интересни, и искаме да участваме в тях. Имаме продукти, с които ще посрещнем смяната на хилядолетието. Независимо от промяната нашата цел си остава непроменена. Когато през 1963 г. фамилията купува Chopard, в нея е имало само 10 души, а сега са 1000 души по цял свят. Винаги сме били една модерна компания, която иска да се разрасне. В същото време това е семеен бизнес и членовете му желаят да си остане такъв.

Chopard работи за неповторимата, за личностната човешка индивидуалност.

Разговора проведе Екатерина ЗОГРАФОВА