СИМВОЛИ, бр.1, година VII 2000г.

 

РОМАНТИКА И ТРАДИЦИИ В "КАРАНДАШ"

Интервю на Константин ЗОГРАФОВ

В покрайнините на Женева (но съвсем не толкова далеч от мощно биещото с ефирната си струя сърце на знаменития фонтан), е разположена фабриката за писалищни инструменти - както гордо ги зоват във фирмата - и за художнически пособия - "Карандаш" ("Каран д'Аш"). Тази обвеяна в романтиката на традицията фирма, носител на знака за прословутото швейцарско качество, е назована артистично на името на един художник... Неслучайно, разбира се. Защото принадлежи на видния френски карикатурист и график Emanuel Poire (1858-1909), наречен Caran d'Ache, от руското "карандаш", сиреч "молив"... Дядото на художника Карандаш е роден в Москва, но на 18-годишна възраст се завръща в Париж. Самият Карандаш на времето си е много известен във Франция.

Що се отнася до основателя на фирма "Карандаш", той е бил женен за рускиня и е обичал много всичко руско. (Преди това фирмата е съществувала под името "Швейцарска моливна фабрика".) Когато основателят на "Карандаш", който е познавал художника, я купува, той й дава името в негова чест. Такава е историята.

За нея, но още повече за настоящето на "Карандаш" разговаряме с г-жа Ренате Щерн, завеждаща "Връзки с обществеността" в известната швейцарска фирма.

- В България името "Карандаш" (през руски) е свързано с... хумористичната култура. У нас и днес живее и твори карикатуристът-сатирик с псевдонима Карандаш. (Зад него се крие художникът Цветан Цеков, карикатурист, илюстратор и плакатист, роден на 24.XI.1924, един от основателите и активните сътрудници на в. "Стършел", участвал със свои творби в изложби по цял свят - от Москва и Берлин до Монреал, Пекин и Токио...) В годините на тоталитаризма беше доста популярен съветският хумористичен вестник "Карандаш". Паметен за днешното поколение на 30-40-годишните е и знаменитият детски вестник "Веселый карандаш".

А малцина българи познават швейцарското, много "сериозно" значение на "Карандаш", свързано с названието на едно престижно женевско предприятие. Бихте ли разказали, г-жо Щерн, нещо от предисторията на "Карандаш"?

- Художникът Карандаш е най-добре познат в родината си, тъй като обикновено карикатуристите, които рисуват политически карикатури за вестниците, са много известни в страните си, но не и извън тях. Карандаш започва кариерата си като художник с картини, свързани с войните на Наполеон: конници, знамена и т. н. Още повече че войната е свършила, преди той да се роди. Той просто е рисувал военни картини. По-късно започва да рисува за вестниците, като например "Фигаро", защото натюрелът му е на политически карикатурист. По онова време са били много популярни рисунките от типа на днешните комикси - съвсем кратки истории в картини, без текст.

- Русия е един голям пазар и въпросът ми е дали имате място на него? А в другите страни от бившия източен блок? У нас можеш да видиш реклама на "Паркер", но не и на "Карандаш"... Макар в най-изисканите специализирани магазини да се продават артикули на фирмата.

- Обикновено ние работим в чуждите страни с дистрибутори. Връзката с Русия е само в това, че името произхожда от Русия, иначе никога не е имало по-специални отношения с нея. Сега имаме един или двама дистрибутори там, но бизнесът е много малък. В България също. Всичките ни продукти са произведени тук. А всичко, което е "Swiss made", е много скъпо... Ние не работим директно с търговците, които продават, а с дистрибутори. Трябва да намерим дистрибутор, който да ни убеди, че има пазар и има магазини, на които да се продават наши продукти. Няма смисъл да се сключва дистрибуторски договор за няколко писалки или кутии бои за година. В същото време съществува и проблемът, че богатите хора, които са склонни да си купуват луксозни стоки, не познават нашето име, т. е. съществуват потенциални клиенти, но тъй като продуктите не са достатъчно познати, те няма да ги купят. Ние най-напред проучваме пазара, за да сме сигурни, че има смисъл да се инвестира, и след това рекламираме. Работата ни в тези страни е малко трудна и хазартна. Подобен проблем имаме и с други страни като Чехия, Словакия. В някои страни съществува местно производство, производствени линии и те струват много по-евтино. "Карандаш" произвежда всичко тук, в Швейцария. Може би в бъдеще ще се наложи ние също да произвеждаме в други страни, но в момента "Карандаш" е една много швейцарска фирма! Ние искаме всичко да бъде "Произведено в Швейцария". Това означава високи цени, но също така и високо качество.

- Очевидно, както и някои от световноизвестните часовникарски производители, вие много държите на традицията. Но сигурно се стараете да въвеждате и нови серии?

- Може би най-напред трябва да направя едно пояснение. Ние имаме две производствени линии, които са много различни. Едната произвежда цветни моливи, акварели, бои и материали за художниците и друга, която произвежда средства за писане, писалки, химикали, моливи. Сега дори има две отделни емблеми. Едната е за боите, тя произлиза от оригиналния подпис на художника Карандаш, докато писалищните инструменти имат ново "лого". То замени предишното, което беше квадратно, и сега е кръгъл монограм "CdA". Що се отнася до писалищните инструменти, ние имаме традиционни серии, които продължаваме. Например като тази, наречена "Леман", пусната в началото на 1999 г., а преди това и серията "Женева", която е с подобен стил. Също традиционна е серията "Хексагонал", името на която идва от формата...

- Използвате ли благородни метали във вашите изискани като бижута писалищни инструменти?

- Да, понякога те са покрити със златна баня, в други случаи - с истински китайски емайл, който е много труден за работа, състои се от много слоеве и се изработва на ръка. В помещенията, където се работи, има специална система за почистване на въздуха от прах. Друга серия е "Мадисън", която е по-малка и е предназначена за жените. Тя беше и все още е много успешна.

- А коя е най-успешната ви серия?

- Трудно е да се каже. Например серията "Мадисън" се произвежда още от началото на 70-те години. Но най-известната като "продукта" на фирмата е серията "Екридор". Най-голяма част от продажбите е на писалки. Този модел, създаден миналата година, има същата форма като оригинала от 1947 г. и носи името "Екридор ретро". През 1997-а създадохме възпоменателен модел "Аргентико", който беше много успешен. По тази причина решихме да създадем пълна колекция, която включва писалка, химикал, тънкописец и механичен молив - всичко четири. Каква е историята. Отделни бройки от модела "Екридор" са произведени още в началото на 30-те години, но причината за възпоменателната серия е, че през 1947 г. моделът за първи път е бил произвеждан в масова серия. Били са произведени около 1000 писалки за щаба на американските войски в Германия. Те са били позлатени, тъй като командването е търсело престижна писалка за подарък на важни личности и офертата на "Карандаш" спечелва този конкурс.

- Излиза, че вашите продукти са за банкери, бизнесмени и важни личности... А дали има нещо и за нашего брата писателите? Имате ли информация?

- За съжаление, не. Но ние имаме производство и на продукти за ежедневна употреба. Един от първите е познатият на всички механичен молив, с патент от 1929 г. с традиционната шестоъгълна форма. Той е изобретен от един инженер, но "Карандаш" купува патента. Впоследствие виждате тази форма и в серията "Екридор". Казвам това, защото не знаем за известен писател, но този молив е използван от известния швейцарски архитект Марио Бота. Той е чертал с такъв механичен молив.

- А търсите ли рекламни лица? Имате ли такива или не са ви необходими?

- Не, нямаме, не че не е необходимо, напротив. Но ако например помислим за Марио Бота, който си служи с наш молив? Механичният молив обаче е евтин продукт. Затова никога не сме се обръщали към Бота...

Има и други известни дейци на културата, свързани с художествените продукти на нашата фирма, например Пабло Пикасо. Той е използвал моливите "Карандаш" от серията "Призма" или "Нео колор". Също така моделиерът Лагерфелд предпочита нашите "Супра колор". Ние разбираме това от снимки във вестниците или в случая с Пикасо - от снимка в книга за него, където го виждаме фотографиран до масата, на която стои кутия с наши продукти.

Същото се отнася и до Силви Вартан, която е свързана с България...

От снимка във вестниците виждаме също, че видни политици тук в Женева използват наши продукти по време на официални преговори или подписване на документи. Но това не е официална реклама.

Всъщност истинското качество говори само за себе си, то просто не се нуждае от шумотевицата на рекламата. И не може да се побере в едно рекламно лице, та било то и на най-популярната "звезда". Защото звездите изгряват и угасват често пъти мимолетно, а стародавните швейцарски фирми като "Карандаш" са символ на Времето!