ИНТЕРВЮ ЕВРОПА, бр.1, година VII 2000г.

РИТА ЗЮСМУТ:

НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ ОТ БИОГРАФИИТЕ СИ

Берлин, специално за "Европа 2001"

Рита Зюсмут е родена на 17 февруари 1937 г. във Вупертал. Омъжена е за проф.д-р Ханс Зюсмут. Има една дъщеря.

Рита Зюсмут следва от 1956 до 1961 г. в Мюнстер, Тюбинген и Париж романистика и история. През 1963-66 г. е научен асистент в университетите в Щутгарт и Оснабрюк. От 1964 г. е доцент в педагогическия университет в Рур. През 1969 г. защитава професура и от 1971 г. става редовен професор по педагогика. От 1973 г. преподава и в университета в Дортмунд. През 1982-85 г. е директор на института "Жена и общество" в Хановър.

От 1971 до 1985 г. Рита Зюсмут е член на Научния съвет по въпросите на семейството към Федералното министерство на младежта, семейството и здравеопазването. През 1980-85 г. е вицепрезидент на Съюза за семейство към организацията на Германските католици. От 1979 до 1991 г. е член на Централния комитет на Германските католици, от 1982 до 1985 г. е председател на комисията "Брак и семейство". От април 1988 г. е председател на Германски университетски съюз.

Член на ХДС от 1981 г.

От 1983 г. е председател на комисията по въпросите на семейната политика в ХДС.

От 1986 г. е председател на женския съюз в ХДС.Член на президиума на ХДС.

От 1987 г. е депутат в бундестага.

От 26 септември 1985 г. до 25 ноември 1988 г. е федерален министър на младежта, семейството, жените и здравеопазването

От 25 ноември 1988 до 27 септември 1998 г. е президент на Германския бундестаг.

Доктор хонорис кауза в университетите в Хилдесхайм, Рур-Бохум, Велико Търново (България), "Джон Хопкинс" в Балтимор.

От юни 1990 г. е член на борда на директорите на Института за изследвания Изток-Запад,

От май 1991 г. е член на президиума на Германско дружество за външна политика.

- Кога започва работният ви ден?

- По правило между 5,30 и 6 ч.

- Часът не е ли твърде ранен за взимане на политически решения?

- Ако вечерта съм била преуморена, имам нужда от тия часове, за да поседя на бюрото си, преглеждайки поща и материали за деня. Правя това преди да започнат дневните ми срещи. Ранните сутрешни часове са само за мен.

- Продуктивни ли са те?

- Да. По-рано, когато бях в университета, използвах вечерта, но сега вечерно време не издържам на умората. Лягам си късно, но въпреки това рано на другия ден съм най-свежа и бърза в действията си.

- Политиката е променила някои от навиците ви?

- Това е факт. Но вече минаха 15 години. Влязох в активната политика през септември 1985 г. – отначало в правителството, после като председател на парламента. Това означава, че времето, което остава за мен в сравнение с времето, което други определят, ставаше с годините все по-малко. Разбира се, след загубването на мандата на правителството и след загубата на парламентарните избори съотношението малко се промени. Но все пак става дума за познанието как човек се разполага в запълнено от задължения време. Това важи и за време, което други са ти определили на какво да го посветиш. Времето може да се подреди и по други критерии – имало е болезнени времена, изтощаващи, времена на ядове и действително загубено време.

- Кое време определяте като болезнено?

- Време, в което е трябвало да се боря с нападки срещу личността ми, когато опонентите са заобикаляли същността на проблема и по политически причини просто са се изправяли срещу ми, също така когато съм знаела, че обвиненията срещу мен са, за да ме изкарат от кожата, а не служат за изясняването на спорния въпрос. Особено болезнено за мен е било отстояването на позицията ми по отношение на общественото положение на жената, искали са оставката ми заради това. А когато се борех за законово уреждане на проблемите с бременността и абортите, бях обвинена, че не ценя достатъчно живота. А в дискусиите около болестта СПИН чух обвинения и за това, че се грижа прекалено много за хомосексуалистите. Ето, това са болезнените времена.

- Но отстояхте себе си в тях.

- Да и затова съм горда, въпреки че не употребявам с удоволствие тази дума. Да кажем, че съм доволна от себе си, тъй като се сдобих с по-голяма сила. Научих се да не се пречупвам, да не се оттеглям от битката и да се отдавам на съмнения, вече знам как да издържам на това напрежение.

- Кое ви изпълва с по-голямо доволство – заниманията с политика или с наука?

- Нещата не са сравними. Бях запалена преподавателка в университета и тогава също успявах да запълвам времето си с смислени занимания. Но съвсем различно е да четеш, да премисляш прочетеното, да изследваш и след това да съумяваш да предадеш своето знание на младите хора. Дълго време се колебах дали изобщо трябва да се захващам с политика, никога преди това не ми е било цел. Виждах мястото си в научните среди, там, където работех.

- Кое ви накара тогава да напуснете науката?

- Вероятно бях достигнала до мисълта, че заниманието с наука е изследващото начало – да опишеш в книги жизнените препятствия, проблемите на жените, проблемите по отглеждането на децата. Докато заниманието с политика е начин да повлияеш на бъдещето разрешаване на тези проблеми. Това ми се стори предизвикателно – да предложа на обществеността собствените си представи за промени. Това е най-привлекателно в политиката – участието в промените. Разбира се често дълго време нищо не се променя, но нещата се движат. Изживяла съм го, затова твърдя, че е така. Много неща се промениха при болните от СПИН, в областта на политиката спрямо жената, децата, интеграцията на малцинствени групи. Всичко това означава, че нещата в политиката се движат, ако и понякога това да не се забелязва на повърхността. Същото се отнася и за политиката спрямо изкуството. В началото изглеждаше напълно невъзможно Кристо да опакова Райхстага. Но след като по въпроса бе работено политически, се стигна до необходимото решение, задоволяващо и обществото, и твореца.

- И вече не виждате път за себе си обратно към науката?

- Не по начина, по който вършех това преди. Но не изключвам отново да се заема с писането на книги, които по някакъв начин да служат на същата цел, на която е посветена и политическата ми дейност.

- ХДС закрепи позициите си по време на изборите тази година в отделните германски провинции след загубата на парламентарните избори.

- Мисля си , че Германия, за разликата от останалите западноевропейски страни, в момента имаме повече проблеми в намирането на пътя към 21-и век. Казано по друг начин – така да се реагира на външните и вътрешни предизвикателства, че да не се блокираме сами. В края на този век ние имахме шанса да изживеем обединението на Германия, с което да дадем зелена улица за световните промени. С падането на желязната завеса светът стана друг. Вие като българка сигурно нямаше да можете да влезете тук в Бундестага, ако не бяха се извършили тия промени. Началото им бе белязано от кипеж, от възторг. Но не бива да се подценява друг факт – старата Федерална Република бе така привързана към своето благосъстояние и благополучие - и двете са неотделна част от социалното пазарно стопанство. Разбира се, от края на 70-те години се засили проблемът с безработицата, но в същото време се поддържаше сравнително висок жизнен стандарт. След падането на стената хората от западната част бяха изправени пред предизвикателството сами да се променят, за да могат да интегрират Източна Германия, където също протичаха процеси на промяна. Така и двете части на обединена Германия имаха трудности, но това сякаш повече важеше за хората от западната част, които трябваше да съберат куража, за да тръгнат по нови пътища. Основният им проблем се състоеше в това, че трябваше да си кажат – ако искаме да запазим социалния си статус, нужно е да проведем някакви реформи. Но се появи страхът, че от реформите може да се загуби повече отколкото да се спечели.

- Това означава ли, че според вас хората от източната част са по-изобретателни?

- Те бяха принудени да бъдат изобретателни. Иначе за тях нямаше никакво бъдеще. С времето към този начин на поведение се присъединиха и старите провинции на Федералната Република, тъй като икономиката в Германия бе значително реформирана, а политическата система - подновена, друга стана и системата на социалното осигуряване, промени се политика в здравеопазването.

- Каква бе ролята на ХДС при провеждането на тези реформи?

- ХДС също застана пред изискването да даде точни отговори на хората как ще се продължава за напред. Вие знаете, че повечето германци нямат вяра на двете големи партии, затова и така важна става отговорността на ХДС да може да каже как ще изглежда стопанството ни през ХХI век при икономическата глобализация, какво ще е състоянието на образованието, как ще се развива науката. В същото време тази година се засили недоволството от управляващата партия и това увеличи подкрепата за ХДС не само в социологическите анкети, но и при парламентарните избори в отделните провинции. Как това ще продължи, не мога да ви кажа, тъй като правим интервютото в ситуация, над която виси сянката на скандал за това как е действал бившият канцлер на Германия с партийните пари. В момента знаем само, че в направеното правно разследване нещо не е наред. Вероятно ще трябва да мине доста време докато всички факти бъдат изложени на масата. Така че аз не мога да преценя доколко население няма да вземе това като повод за сваляне на доверието от ХДС.

- Откъде тръгна информацията за неправилни действия с партийните сметки?

- Ще ви кажа това, което знам от вестниците. Информацията не е тръгнала нито от средите на социал-демократите, нито от средите на опозицията, а от правосъдните - от разследване на главния прокурор срещу търговец на оръжие, който е бил свързан с дългогодишен ковчежник на ХДС. Въпросът е бил дали са били плащани на държавата необходимите данъци. След това обаче се е появил друг въпрос -. каква част от парите са отивали при ХДС, а какво е правил съюзът с тях.

- Всичко това означава, че Германия е демократична държава.

- Ще ви отговоря не цинично, а от дълбоко убеждение - най-голямата сила на демокрацията е осигуряването на контрол. Известно време нещо може да остане скрито, но рано или късно излиза на светлина. Можеш временно да се ядосаш на хора, с които си работил, заради техните слабости или грешки, но в същото време да бъдеш горд, че демокрацията позволява престъпленията да бъдат разкрити. Разбира се, не всяко, но така е при всяка система. Силата на демокрацията е, че при нея е най-голям шансът за упражняване на контрол. И ако ме попитате каква Европа може да предложи Германия, за мен това е духът на Просвещението, опазването на човешките права и демокрацията. Начинът да се живее в демокрация според мен се опира на зачитането на човешкото достойнство. Да, има различни култури, но те всички са обединени от зачитането на човешкото достойнство, което въпреки различията, които делят хората по света, има универсална стойност. Не мога да приема аргументите на страни или нации като китайците например, които казват, че първо трябва да се справят с бедността и след това идват човешките права.

- Заради прямостта в поведението ви сте имали и доста скандали с бившия канцлер Хелмут Кол.

- Не бих го нарекла скандали, по-скоро конфликти заради различни тълкувания на законите. Може би помежду ни са заставали не толкова фактите, колкото начинът да се работи с тях. Моите конфликти с Кол обаче не дължат на това, че аз не го ценя като политик. Напротив - това, че той е голям политик и държавник е без съмнение. Но от друга страна, точно спрямо големите политици човек трябва да отстоява собственото си мнение, а не веднага да казва: "Съгласен съм с Вас." Моите конфликти с Кол не бяха само в областта на политиката спрямо жените. Имаше и други - например кандидатурата на един източногермански министър за бундеспрезидент, пост, който по-късно бе зает от Роман Херцог. Този спор за мен бе свързан с оценката на нашето минало както и с позицията спрямо малцинствата. Или пък един друг конфликт - след отварянето на стената ставаше въпрос за признаване на границата Одер - Ниса. За Полша това беше централен въпрос. Казах, че за мен признаването на границата не търпи отлагане. Бях убедена, че същото трябваше да каже и Хелмут Кол, но той искаше още да се изчака и страшно ми се ядоса, когато по време на коледната ваканция на парламента обявих, че трябва да признаем границата. Знаех, че много хора от Източна Прусия признаването бе проблем, но понякога в живота на човек се явяват такива моменти, в които истината трябва да бъде изречена. По въпроса за заразяването с болестта СПИН също имах диаметрално противоположно мнение от това на тогавашния министър на здравеопазването на Бавария. Често влизахме в остри спорове на обществени места. Тогава Кол ми каза:"Замълчете!". Не го направих, защото съм убедена, че когато има конфликт, през него просто трябва да се премине, а не да се мълчи. Кол ми беше изключително ядосан, когато отворих въпроса за вдигане на възрастта за пенсиониране при жените. Тогава помежду ни започна истинска война. Разбира се, начинът по който той се държа през 1989-90 г. за мен е възхитителен. По всяко време мога да кажа, че това беше политикът, който промени събдата на света, но това съвсем не означава, че когато има различия помежду ни, те не трябва да излизат на бял свят.

- Значи партийната принадлежност за вас не се покрива с отстояване на единно партийно мнение по всички въпроси?

- Човек не бива да влиза в никоя партия, ако не приема програмата й и ако не е готов по всяко време да защитава тази програма. Но това не означава, че ако има различни мнения по практическото осъществяване на тази програма, те трябва да бъдат скривани. Например Хелмут Кол беше против квотата за присъствие на жените в политиката. Той имаше своите основания да бъде против. Но не можа да ми покаже друг път, по който жените да станат фактор в политиката. В края на краищата гласува за въвеждане на принципа на квотите и даже го защитава. Но дълго време той беше против мен, партията също беше против мен, но ако все пак квотата не беше приета, днес щеше да има още по-малко жени и в партията, и в парламента, и в политиката въобще.

- Как политическите промени от последните 10 години повлияха върху общественото положение на жената?

- Не искам да отделя само последните 10 години. Промените започнаха от 70-те години. Оценяването днес на жената като личност и оценяването на нейната обществена роля е резултат от политическите действия през последните 20 години. Сега можем да се похвалим с голям брой на добре образованите жени, на жени със средни и добри позиции в икономиката, науката, културата. Разбира се, още стои проблемът, че по-голяма част от жените са с непълно работно време. В Германия все още не е разрешен въпросът с точното разпределяне на времето на жената, така че тя да може да бъде при децата си и в същото време да има своя професия. Погледенете висшето политически общество, та то е почти само мъжко. За първи път ние имаме жена генерален секретар, за първи път имахме жена- кандидат за президент. И това се случва сега, в края на ХХ век. Години наред жените се държаха за модели, които са били създадени далеч в миналото. Едва от скоро за повечето от жените стана нещо саморазбиращо се, че те трябва да имат и професия. Опитът от Източна Германия показа, че след като жените останаха у дома поради липса на работа, това не доведе до увеличаване на децата в семейството. На територията на цяла Европа е изчислено, че повече деца се раждат в тези семейства, където жените работят. Всяка страна има различен отговор на този въпрос, но за мен е безспорно, че не може да има добро бъдеще тази страна, която казва на жените да си останат у дома и да не работят, ако и да им се плащат социални осигуровки. Повярвайте ми, това не е добра перспектива. Не искам да ме разберете грешно, аз не желая да отнема човешките свободи, но повече свободи не са такива, а само изглеждат. Когато една жена бива изпращана вкъщи, това не означава, че й се дава свобода, а че не й се дава възможност за развитие. От западния опит ще ви дам примера с избирателното право. На хартия и мъжете, и жените имат право да избират и да бъдат избирани, но в действителност се оказа, че голяма част от жените никога не са се възползвали от това право. Детето се е родило и те са се отказали от професията си, така че правото просто не ги засяга.

- Как жените от Източна Европа според вас могат да станат по-самостоятелни?

- Първото, което винаги съм казвала на жените от Източна Европа, е: "Не се отказвайте от биографиите си!" Често ме питат как да действат сега, щом това, което са правили преди това е било грешно. Действията могат да бъдат днес други, но ако се откажеш от биографията си, губиш идентичността си. Жените от Източна Европа преминаха през време на мълчание, докато сега отново е настъпил периодът на артикулирането на нещата, често гневно и патетично. Има много жени от източната част на Германия, които се изправят срещу ми и ми крещят, че съм виновна за изчезването на сигурността им. Ако трябва да отговоря точно на въпроса ви, необходимо е първо жените от Източна Европа да си отговорят на въпроса за своята идентичност, да разберат за себе си какво могат да правят и да не се плашат от предизвикателствата. Знам, че повечето са обзети от мисълта как да изкарат месеца. Въпросът за свободата винаги е свързван с подобряването на икономическото положение. Вземете например вашата страна, да, България имаше и преди проблеми, но след войната в Югославия икономически й шансове за бързо развитие намаляха в сравнение с други средноевропейски страни. Към това се прибавят загубите от ембаргото, икономическата обвързаност с Русия. Това са все фактори, които не бива да бъдат забравяни. За съжаление обаче често ги забравят, даже и в Германия. Ще ви призная, че за мен е изключително постижение това, че българите успяха да преминат през трудните времена, когато не можеха да си купят прехраната или защото в магазините нямаше нищо или ако имаше, но беше твърде скъпо. Всичко това донесе не само страдания на народа, но и политическа дезориентация. Хората си казаха за какво ние е тази свобода, щом икономически сме така зле.

- България получи покана за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Каква перспектива открива това за българите?

- Мисля, че в Европа няма друга алтернатива освен може би независим като Швейцария, но доколкото аз познавам България това не е нейната перспектива. Самата аз се борих много за популяризиране на постиженията на България тук в Германия и българите знаят, че това беше трудно.

- Визовият проблем е доста труден и психически подтискащ за българите. Виждате ли някакво разрешение?

- Не вярвам, че проблемът ще бъде решен в най-близкото бъдеще, тъй като Шенгенското споразумение е рожба на страхът на западните държави, че изведнъж в страните на ЕС ще се дойдат прекалено много икономически бежанци. Беше нужен механизъм за контрол, че всеки, който влезе в нашите страни, ще си тръгне обратно. Колкото по-развита е една страна, толкова по-малка е възможността от нея да тръгнат бежанци, търсещи работа. Затова визовият контрол ще изчезне в момента, в който хората могат да кажат, че те имат добреплатена работа в своята родина. Така че решението в Хелзинки няма да отмени решението в Шенген. То ще отпадне може би, когато България от кандидат стане равноправен член на ЕС.

- Но даже когато добър специалист бъде поканен на работа в Германия, пак има трудности около визата. Французин или англичанин в Берлин не е еднозначно с българин в Берлин, ако и всички да са еднакво чужденци.

- Германия има над 4 милиона безработни. Според мен трябва да се прави разлика между работна сила, с която разполагаме и такава, която трябва да дойде отвън. Германия има нужда от специализирана работна сила и може би тук трябва да се въведе разлика в начина на контрол. Колкото до французите и англичаните, те идват от страни-членки на ЕС. Моята дъщеря също има право да работи във Франция, Англия или Италия, ако си намери там работно място. Когато България влезе в ЕС, това ще важи и за българите.

- Преди президентските в България вие посетихте София и казахте за Петър Стоянов, тогава все още кандидат за поста:"Това е нашият президент." Тогава за този израз получихте укорите на германско посолство. Как днес оценявате нашия президент.

- Тогава подкрепих Петър Стоянов, тъй като това отговаряше на представата ми, че в България трябва да се извърши смяна на системата и второ, защото ценях личността му. Времето показа, че той е направил необходимото, за да може страната да тръгне по пътя на реформите, необходими за страната, за да може тя да получи перспектива за бъдещето си. Смятам, че и правителството полага достатъчно усилия в същата насока. Високо ценя и вашата външна министърка. Верно е, че тогава ме укориха, като ми казаха, че председателка на парламент не може да заема политическа позиция в друга страна. Но има ситуации, в които въпреки поста човек трябва да може да изкаже собствената си позиция и този момент беше такъв.

Разговаря Жанина ДРАГОСТИНОВА